Hjärnan har aldrig varit fel att använda

Jag brukar normalt sett vara intresserad av politik. Men till skillnad från många andra så höjs inte mitt intresse särskilt mycket nu inför stundande val. Tvärtom. Inte för att jag inte bryr mig, för det gör jag verkligen. Men det är så himla ledsamt att lyssna på ogenomtänkta utsagor i tid och otid.

Att det finns VUXNA människor som på allvar häver ur sig sådant här gör mig mörkrädd:

"Jag känner väldigt mycket avsky mot dem som röstar på Alliansen. Alliansen har en vidrig människosyn så då är det klart att jag får avsky de som röstar på dem! Att ställa sig bakom Alliansen är att tillåta en människosyn där alla inte är lika mycket värda. Tro inte på ormarna i Alliansen, för de pratar om en verklighet som inte finns."

"Högerns människosyn skrämmer mig, som står för egoism där rika ska bli rikare och de fattiga ska få det sämre, men vänstern står för en sund och respektfull människosyn som gynnar samhället i stort, i mina ögon."

"Alla sossar är ju bara egoistiska och lata människor som bara vill ligga hemma på soffan!"


Hur mycket har dessa personer egentligen funderat, läst på och kritiskt granskat det de eventuellt läst eller hört? Man skäms ju ögonen ur sig.

Jag röstar på det block jag gör för att jag anser att det är bästa politiken för oss alla i längden. Inte för att jag är egoistisk, okunnig eller har en icke human människosyn. Och jag tror de flesta väljare, oavsett blocktillhörighet, resonerar på just det sättet att de anser att den politik de röstar på också är den som de anser fungerar bäst. Vi har bara olika syn att se på det. Och det är det man måste acceptera och respektera.

Men båda sidor och alla partier har också väljare som har åsikter utan att ha funderat över dem det minsta. Och det är lika tråkigt oavsett vilken "sida" de tillhör. För att fastna i ett enkelspårigt och för snävt tankesätt där man bara tänker endimensionellt i ett enda steg är det värsta man kan göra. Läs på, fundera och spekulera.

Rösta på vad ni vill, men snälla - gör det efter lite tankeverksamhet. Tänk ett steg längre, fundera över vad saker och ting innebär, hur man ska kunna ta sig dit och varför saker är som de är. Tänk inte endimensionellt.

Gå inte på det där om att alla som röstar höger är egoister födda med silversked i mun och som tycker att alla cancersjuka ska tvingas arbeta. Gå inte på det där om att alla som röstar rögrönt är lata människor som hellre vill ligga på soffan än att arbeta. Gå inte på det där om att Sverigedemokraterna är det rätta alternativet för att du hört att "Sveriges farligaste män är ju invandrare!". Tänk ett steg längre. 

Fler som borde göra det är ni som läst bloggen Klamydiabrevet och fallet Annica och nu rasar över sittande regering och därför tänker lägga er röst på oppositionen. Tänk till. Fallet är hemskt - utan tvekan - men det man måste förstå är att alla system har sina fallgropar. Sådana här enskilda fall ska inte förmildras, men om man tittar i backspegeln så kan man hitta dem som fallit emellan även under tidgare mandatperioder. Oavsett om det blir rödgrön eller blå seger så kommer vi inte att få ett felfritt samhälle.

Nu ska jag gå och rösta. Sedan blir det Birsta city för en fika med Fröken Bitter innan vi åker vidare till Söråker. Förhoppningsvis kan vi hålla oss till andra samtalsmänen än politik i dag. Nu i slutskedet så känns det som att våra olika åsikter kan gå över styr så vi börjar kasta chokladbollar på varandra. Och det tror jag inte bitterdamen vill och jag vill inte se henne ledsen. Inte förrän valresultatet presenteras.

(Får man säga så om man vill försöka ta hem Årets Vän-priset?)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...