Val av ämne till C-uppsats bestämt

Städat upp mitt liv i form av
tvätten - check
mitt rum - check
håret - check
min hjärna - check

Jag har bestämt ämne för C-uppsatsen samt lämnat in ett PM. Jag tänker skriva om sportjournalister och deras kontakt med idrottsstjärnor och därmed frågeställningen om vi kan lita på att sportjournalisterna är objektiva när det gäller hur de framställer idrottsstjärnorna som personer. Hur stor är risken att journalisten väljer att förfina sanningen om den idrottsstjärna som hon/han privat umgås med som nära vänner? Kan en chefredaktör välja bort att rapportera om negativa händelser kring den idrottsstjärna hon/han dagen innan spelat golf med?

Inom övrig journalistik skulle denna typ av relation mellan journalist och nyhetsobjekt (personen) inte vara lika möjlig. Ingen skulle dra allt för stora växlar av att en sportjournalist gav Per Svartvadet en kram efter att MODO tagit hem SM-guldet. Om sportjournalister är med och firar med Tre Kronor efter att laget vunnit OS-guld eller att en sportreporter spelar golf med Peter Forsberg en vecka innan han skriver ett lång reportage om hockeyspelaren, reagerar vi inte särskilt starkt. Vi ifrågasätter inte huruvuda sportjournalisten kanske medvetet eller omedveten framställer idrottaren på ett annorlunda (bättre) sätt då de har en nära relation. Kanske förfinas sanningen av sportjournalisten om det visar sig att idrottsstjärnan exempelvis kört rattfull.

Skulle vi däremot se en journalist fira med Alliansen och ge Fredrik Reinfeldt en kram efter valsegern skulle reaktionerna genast bli stora. Kan vi lita på att denne journalist verkligen är objektiv och opartisk i sin granskning av politikerna?

Jag vill dels ta reda på hur sportjournalisterna själva ser på det här, och i vilken utsträckning de tror det förekommer att sportjournalister är partiska, samt genom enkäter/andra undersökningar ta del av vad mediepubliken (tittare, lyssnare, läsare) har för tankar om detta ämne.

Uppsatsämnet är ännu bara på förstadiet än så länge, och själva uppsatskursen startar inte förrän vecka 45 så ämnets frågeställningar kommer säkert att ändras med tiden.

Tips på idér mottages tacksamt!


---

Igår sökte jag till vårens kurser också. Om jag skulle komma in på det jag vill så komer min vår att se ut på följande sätt:

v. 4-13 Plugga Webredaktörens arbete i Karlstad på heltid.
Därefter blir det flytt till Sundsvall för att läsa:
v. 14-18 Journalistik A,  Presentationsteknik  i Sundsvall på heltid.
v. 19-23 Grafisk Design A, Dagspressredigering I i Sundsvall på heltid.
Under hela vårterminen kommer jag också att läsa kursen Journalistik A på halvtid på distans.

Det tragiska med det hela är dock att jag flyttar till Sundsvall lagom till det att hockeyn slutar. Suck.

Ikväll måste jag också lägga till några reservkurser i min ansökan. Jag har varit inne och kikat på lite kurser både i Karlstad och i Sundsvall, men vet inte vad som är vettigast att välja som reserver med tanke på att det kan bli problem om jag kommer in på en/några kurser av de jag vill men inte alla... Trassel det där faktiskt.

---

Nedräkning inför matchen ikväll. MODO tar sig an HV 71 och jag hoppas och tror det blir en kanonmatch. Ska bli intressant att se hur man följer upp spelet man hade i lördags mot Färjestad.

image1



Kommentarer
Postat av: Emma

Det är ämnet är grymt! Jätteintressant att läsa, och du skriver så himla bra! Blev fast bara av den beskrivningen du skrev här. :D LYCKA TILL!

2007-10-16 @ 18:06:26
URL: http://courageo.blogg.se
Postat av: sassa

d där låter som ett bra ämne=)
hoppas d löser sej me kurserna till våren kram

2007-10-16 @ 18:51:27
Postat av: nika

Jag hade tyckt det var jättesvårt att vara objektiv.
ha en bra kväll

2007-10-16 @ 18:58:25
URL: http://simonslane.blogspot.com/
Postat av: Linda

Ett kanonbra val av ämne. Det passar dig perfekt och intressant är det :) Lycka till önskar jag dig!
MODO dominerade andra perioden, men shit så surt att HV fick in en puck i slutet där! Ut och kör på i sista perioden med så hoppas jag att våra grabbar grejar detta! HEJA MODO!

2007-10-16 @ 20:40:29
URL: http://persson86.blogg.se
Postat av: Morran

Sassa: Ja, tack! Det hoppas jag också. Börjar redan bli nervös, men antagningsbeskedet kommer inte förrän i mitten av december.

2007-10-21 @ 03:24:58
URL: http://www.mrsforsberg.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...