Sluta våldta svenska språket

Jag vet att flertalet (Fröken Bitter inräknad) hatar all typ av gnäll över hur folk hanterar svenska språket. Men jag tror jag i ännu högre grad hatar just hur många fördärvar svenska språket. Jag pratar främst om det skriftliga. I huvudsak för att det är där det slarvas mest (och där det är som värst att slarva) men också för att jag vet hur mycket "kasta inte sten i glashus!" jag skulle få höra om jag började klanka ner på hur folk gör fel vad gäller talspråk.

Jag anser att man alltid ska sträva efter att skriva ordentligt. Visst, att skriva talspråk, egenpåhittade förkortningar, och annat tjafs på MSN kan i viss grad vara okej, men att helt utesluta korrekt svenska är det inte. Det finns ett flertal korrekta förkortningar i svenska språket, använd dem!

MSN kan möjligen vara okej att slarva lite på, men hur folk kan slarva när de skriver på forum på nätet, bloggar eller skriver i verkliga livet (inlämningsuppgifter i skolan eller liknande) är för mig en gåta. Framförallt handlar det om just slarv. Dyslektiker ska givetvis inte behöva ta emot kritik om att det skriftliga språket inte alltid blir korrekt, heller inte om man på grund av ren och skär okunskap tenderar att råka stava fel eller göra grammatiska fel, utan det är just slarvarna som ska ta åt sig av kritiken och tänka till.

Många hävdar att texter på en blogg eller ett forum inte ska behöva vara korrekt svenska på något vis; det ska inte behövas någon tid för eftertanke och genomläsning av texter för att försöka hitta stavfel och/eller grammatiska fel. Jag tycker tvärtom. Det ska det verkligen göra! Visst, jag missar stavfel jag också, men det är just slarvandet och latheten jag ogillar. Varför förstöra språket så mycket så man inte ens bemödar sig att läsa igenom det man skrivit? Återigen kan MSN få slippa undan, men skriver man ett blogginlägg eller en text på ett forum tycker jag det handlar om en så pass formell typ av text att det ändå bör läsas igenom. Om inte annat bör man under skrivningens gång försöka använda sig av så korrekt svenska man kan. Exempelvis: Varför ska man ta en persons tankar och åsikter seriöst om personen inte varit seriös nog att begrunda sin egen text?

Lite typiska fel som är väldigt vanliga i svenskan och som antagligen beror mer på okunskap än slarv:
De/dem:  Problematiken med de och dem är ett stort gissel. Inom svenska språket ska man använda sig av de/dem, även om dom är acceptabelt. Att det är acceptabelt innebär att man kan använda sig av det i texter av en mer talspråklig karaktär, inte att man ska nästinill sträva efter att använda det vid mer formella texter. Jag tycker dock det är bättre atts kriva dom än att skriva fel vad gäller de/dem. De används där man skulle säga vi, och dem när man skulle säga oss. "Hur kan de göra så?" - Det blir de eftersom vi skulle vara det som skulle passa in bäst. "Kan du inte gå till dem istället?" - Blir dem eftersom oss skulle passa bäst.
Micke´s: Det heter Mickes. Mickes. Mickes. Micke´s är taget från engelskan och inom det svenska språket helt fel.
Särskrivningar: Värre än värst? Uttalar man ordet så det sitter ihop, ska man med största sannolikhet också skriva det så. Brunhårig, telefonsladd, linsvätska, hockeypuck, långkalsonger. Man säger brunhårig, inte brun hårig. Alltså skriver man det också ihop.

När ska svenska skolor lägga krut på att lära ut svenska språket korrekt så man slipper hemska  ovanstående fel? Jag kanske skulle bli svensklärare. <-- Observera. Det heter inte svenskalärare eller ännu hemskare: svenska lärare!

Ja, jag kan sysselsätta mig i dödagar med att tjafsa om detta, och jag vet att det är en plåga att folk gnäller över att folk inte skriver korrekt. Men snälla, det är inte roligt att läsa texter (vare sig det är på nätet, exemplevis MSN och forum, eller i verkligheten på exempelvis skolor eller arbetsplatser).

---

Det finns ju även fler än jag som stör mig på MSN och hur många tenderar att använda sig av diverse egenkomponerade (hemska) språkbruk. Om än kanske denna irritation ligger på en annan nivå...

Röda linjen mot Mörby Centrum:

Ett gäng ungdomar ~16 sitter och snackar.
Kille: Fan vad griniga folk är idag, har ni mens eller?
Tjej 1: Mm, PMS!
Killen: Va?
Tjej 1: Ja? PMS!
Killen ser ut som ett stort frågetecken.
Tjej 2: PMS är mens, typ!
Killen: Men suck, palla MSN-förkortningar!

Från: Tjuvlyssnat

---

Hahahaha!

image1


Kommentarer
Postat av: Pär

Håller med. Vi måste värna mer om det svenska språket. Frågan är hur det kommer se ut när dagens tonåringar blir vuxna, kommer de fortfarande använda MSN-förkortningar och sär skrivningar då? För att inte tala om deras barn...

2007-08-21 @ 19:49:18
URL: http://lps.blogg.se
Postat av: sassa

va du gnäller marre parre;) haha ne men ja förstår va du menar men man orkar lixom inte. så e d ju. haha den från tjuvlyssnat va ju klockren=)

2007-08-21 @ 20:59:30
Postat av: Fjoll

Jag får hålla med, men hur sjutton har du förklarat de/dem? Konstig förklaring...

2007-08-22 @ 08:24:34
URL: http://amorous.webblogg.se
Postat av: Linda

Jag håller med dig! Man stör sig många gånger om på hur folk skriver, även om jag själv inte är världsbäst på att skriva längre. Var bättre när man gick i skolan :)

2007-08-22 @ 18:29:32
URL: http://persson86.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...