Nya bloggverktyget på blogg.se

Åh herrejävlar vilket anfall jag har haft på blogg.se i dag!
 
Jag visste att det skulle komma ett nytt bloggverktyg och när jag loggade in i dag hade jag fått det nya. Som ni vet är jag inte den mest positiva till förändringar och det här nya var alltså inget jag längtat efter. Tvärtom, det är precis som med Facebooks tidslinje – något jag helt enkelt hoppats jag skulle slippa. 
 
Men nu är det som det är.
 
Problemet är inte nya verktyget i sig, utan nackdelen (nackdelarna?) det för med sig. Jag har som sagt surat till riktigt ordentligt. Inlägg som har sparats som utkast en längre tid tillbaka har nämligen gått förlorade. Om jag har förstått det rätt är de borta? Försvunna. Kommer aldrig tillbaka.
 
Ja, för mig är det väldigt tråkigt som har haft en massa samlat som utkast. Och det som gör mig fly förbannad är hur blogg.se inte kunde bemöda sig med att faktiskt informera om att man skulle se till att spara utkast skapade innan den och den tiden för att de annars skulle försvinna. Hade man bara valt att göra det hade jag inte varit ett dugg irriterad.
 
Jag förstår att blogg.se har velat göra förändringar, absolut. Men jag kan lite tycka att det känns som att de riskerar att tappa vad jag såg som fördelen med blogg.se när jag började blogga för sex (!!!) år sedan – nämligen enkelheten tack vare det simpla (i positiv bemärkelse) vektyget.
 
Nu känns det som att man velat närma sig wordpress och det gör att jag i fortsättningen inte kommer att rekommendera blogg.se framför wordpress till någon. En person som är ovan bloggande (eller datorer överlag), webbdesign och så vidare kommer inte tycka att blogg.se är lättare att lära sig än annat bloggverktyg, och den som är mer van kommer att tycka att wordpress är överlägset. 
 
Hur som helst. Jag har inte hunnit att testa så mycket i nya verktyget än, men här är plus och minus så här långt:
 
Morran dissar:
 - Förlorade inlägg. HELT oförståeligt och väldigt, väldigt tråkigt. Det tar liksom udden av allting.
 - Det går vansinnigt segt. Så segt att det är omöjligt att skriva ett inlägg utan att göra tusen saker under tiden som man väntar på att bokstäverna hinner skrivas ut. Förhoppningsvis dock något som är bara nu i början? Om inte kommer det att vara hopplöst att fortsätta bloggandet här.
 - Allt känns väldigt omständligt. Även om jag ska vara ärlig med att säga att det med största sannolikhet beror på att jag ännu ser på detta med ovana, kritiska, ögon.
 - Just nu fungerar det inte att mms-blogga. Men funktionen ska tydligen komma tillbaka senare? Hoppas att detta går snabbt.
 
Morran hissar:
+ ÄNTLIGEN verkar det som att blogg.se infört funktionen att kunna publicera ett inlägg i flera olika kategorier! Väldigt efterlängtat av mig. I stället för att välja om ett inlägg där jag drömt att Kung Forsberg Jr för MODO till SM-guld fem år i följd om cirka 20 år ska gå i kategorin Jag, jag, jag! eller i kategorin Hockey kan det nu ligga i båda. Edit: Var dock inte så enkelt som jag trodde. Antingen fungerar inte funktionen än, eller så krävs det att man gör om i kodmallen.  
 + Kommentarsfunktionen verkar ha förbättrats. Nu kan man svara på kommentarer direkt i bloggverktyget och att dessa lägger sig direkt under kommentaren, vilket gör konversationen betydligt enklare att följa. Kanske inget som spelar så stor roll för oss med få kommentarer, men en bra nyhet i större bloggar. Ett litet minus för detta om det är så att svaret man skriver inte automatiskt skickas vidare även till den blogg/mejladress som den som kommenterade har.
 + Taggar är ännu en sak jag länge velat ha. Handlar inlägget om NHL:s bästa spelare och ligger i kategorin kan jag tagg inlägget med exempelvis namnen på spelarna jag skrivit om. Det gör att man genom en sökning har större chans att hitta relevanta inlägg. Edit: Var dock inte så enkelt som jag trodde. Antingen fungerar inte funktionen än, eller så krävs det att man gör om i kodmallen.
 + Inläggen sparas under tiden som man skriver, utan att man behöver klicka på spara hela tiden. Guld värt för en sådan som jag som alltid kommer på först efter att webbläsaren låst sig att "helvete! VARFÖR tryckte jag inte spara?!"
+ Sökfunktion inne i bloggverktyget. Jättesmidigt att kunna söka inne i arkivet! Synd dock att det bara går att få sökträffar på rubriken, inte på brödtext i inläggen.
 + Förändringens positiva effekter i allmänhet. För ja, hur mycket jag än ogillar förändringar så måste jag medge att det nya verktyget känns fräschare, proffsigare och roligare. Därmed tror jag att bloggintresset kommer att höjas, bara jag känner mig mer hemma i det.
 
Alltså. Jag vill tro att det här kommer att bli bra. Bara under tiden jag skrivit inlägget (trots att det går seeegt) har jag blivit mer och mer positiv. Som sagt är jag sällan glad till förändringar (hej fröken konservativ!), men jag tror också att det här kommer att fungera bättre när man (jag) väl har vant sig. Jag kan som ni ser redan nu lista flera positiva saker.
 
Men det stör dock ihjäl mig att blogg.se låter inlägg som sparats som utkast gå helt förlorade utan att förvarna om det innan.
 
/Bitterfittan som tydligen är väldigt bloggbesatt som blir så arg och så engagerad i en så värdslig sak

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...